resepi siakap asam pedas ala belimbing buluh
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
3 biji bawang putih - dikisar
4 biji bawang merah - dikisar
10 biji lada kering - dikisar
3 cm belacan - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
10 helai daun kesum (nak lebih pun boleh)
1 biji terung bulat - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah dua
7 biji belimbing buluh
1 kuntum bunga kantan
3 keping asam keping @ 3 sudu kecil asam jawa yg dibancuh dengan air
3 biji bendi
2 gelas air
Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara menyediakan Resepi Siakap Asam Pedas Ala Belimbing Buluh
1. Tumiskan bahan yang dikisar sampai naik bau.
2. Masukkan 2 gelas air dan masukkan asam keping, terung, tomato dan bendi.
3. Apabila mendidih masukkan ikan siakap dan garam serta perasa secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan belimbing buluh, biarkan seketika.
5. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Nota:
1. Jika tidak suka belacan, tidak perlu dicampurkan.
2. Tambahkan air jika suka ikan siakap asam pedas ala belimbing buluh yang cair.
3. Untuk hasil resepi ikan siakap asam pedas ala belimbing buluh yang lazat, masak ikan sebentar saja. Ia akan mengawal rasa ikan yang asli. Bila terlebih masak, isi ikan jadi keras.
Selamat mencuba resepi yang mudah ini.
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI