resepi char kuey teow sup



BAHAN-BAHANNYA :-)

5 ekor udang bersaiz besar, bersihkan
3 biji bebola ikan, belah 2 setiap 1 atau biar bulat2
1 pokok kecil sawi bok choy, dibersihkan dan tak perlu dikerat
3 biji bawang merah kecil, hiris halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping nipis hirisan halia, diketuk
1 pokok kecil daun bawang, kerat kasar
400 ml stok rebusan daging
1/2 camca teh serbuk lada sulah 'aji-shio'
Beberapa titik minyak bijan
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN LAIN :-)

1 keping kuey teow kering A1, rebus 1 minit dan toskan
Hirisan daun bawang
Cili merah, dibuang biji dan dadu kecil
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KUAH :-

Panaskan 1 camca besar minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan daun bawang dan air rebusan daging. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan udang dan bebola ikan. Perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah serbuk lada sulah, sawi bok choy dan minyak bijan. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.

UNTUK KUEY TEOW SUP :-

Masukkan kuey teow ke dalam mangkuk. Susun udang, bebola ikan dan sawi bok choy atas kuey teow. Tapis kuah sup sebelum dituang ke dalam mangkuk berisi kuey teow tadi. Hias dengan hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Hidangkan segera. Sedap dimakan panas..

About Unknown

GERAKAN HARAPAN BARU..PAKATAN HARAPAN RAKYAT...PUTRAJAYA DI TUJU..ISLAM DI SANJUNG...PAS FOR NOTHING..ISIL IMPIAN KU...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Catat Ulasan

SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI