resepi roti bun manis
Bahan Asas;
- 1/2 Kg Tepung Gandum
- 1/2 Pack Yis Mauripan
- 2 Sudu Besar Minyak
- 2 Sudu Besar Susu Tepung
- 2 Sudu Besar Gula
- Air Secukupnya
Cara- Cara;
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung & gula kedalam bekas dan
gaul rata.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit kedalam campuran tepung dan uli.
3. Uli sehingga menjadi doh yang tidak terlampau lembik atau keras.
4. Masukkan minyak dan uli lagi sehingga doh tidak melekat ditangan.
5. Biarkan doh mengembang menjadi 2X ganda saiznya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30- 45 minit.
Untuk kembangkan doh menjadi saiz berganda dalam masa singkat, 30 minit sahaja, Klik Sini. Untuk dapatkan roti yang gebu haruslah menggunakan roti berprotin tinggi dan ditambah sedikit bread softener.
Untuk pemanis diatasnya boleh gunakan apa sahaja yang kita suka. Boleh juga sekadar taburkan gula diatasnya.
Lagi sedap kalau taburkan cheese atau coklat chips ;)
Actually kan, rasa bun ni tak la sesedap roti bun di kedai bakery tu. Dah nama pun guna tepung gandum, rasa macam roti bun yang beli kat kedai runcit ajer. Cuma bun ni lebih lembut sedikit maybe sebab uli lama kot :)
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI