Resepi Yong Tau Fu Homemade
Bahan-bahan
3 sudu besar serbuk cili - saya pakai brand Faiza
6 sudu besar gula merah, dilarutkan dengan 2 cawan air
1/2 botol sos cili - saya pakai brand Life
1/2 botol kicap pekat manis - saya pakai kicap Haji
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar petis udang - tak guna pun boleh je
3 sudu besar tepung gandum, dibancuh dengan air sehingga larut (tak berketul)
2 sudu besar bijan (dipanggang duhulu)
Serbuk kacang tanah
Boleh tambah garam atau gula jika perlu.
Cara penyediaan
Dalam periuk, campur serbuk cili, sos cili, sos tiram, kicap pekat, petis udang dan bancuhan air bersama gula merah. Kacau rata sehingga sebati. Jika terlalu pekat tambah sedikit air. Masak sehingga mendidih sambil dikacau
Bila mendidih, masukkan bancuhan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga kuah menjadi pekat.
Bila nak hidang, gaul dengan bahan-bahan frozen yang dicelur terlebih dahulu termasuk kangkung. Tabur kacang tanah hancur dan bijan. Siap!
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI