Resepi Bumbu Kuah Bakso Ayam
Bahan Bahan Bumbu kuah bakso
Bawang putih kupas 3 gengam
Tepung kanji, sebagai perekat 1 gengam
Daun bawang diiris 1 gengam
Merica bubuk 2 sendok teh
Buah Pala 1 biji
Cara Membuat Kuah Bakso Ayam
Haluskan semua bumbu kuah bakso hingga halus, kemudian digoreng atau disangrai hingga warnanya kecoklatan.
Agar rasa lebih mantap, tambahkan tulang kaki sapi 2 sebagai kaldunya.
Masukan kedalam panci berisi air panas didihkan kurang lebih 2 hingga 3 jam hingga keluar kaldunya.
Tambahlan air hingga pancinya 3/4 penuh.
Kemudian masukan bumbu kuah bakso yang sudah digoreng/disangrai kedalam panci tulangan tersebut. selesai tinggal menambah gula, garam, dan penyedap rasa secukupnya.
Nah, sekarang tinggal disajikan bersama mie dan Bakso Ayam Yang sudah kamu buat sebelumnya.
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI