Bahan-bahan ( untuk 3 atau 4 orang makan... )
bawang besar 1 biji
bawang putih 3 biji
cili padi 10 batang (ikot tahap pedas individu..kalau nak pedas lebihkan cili padi...n sebaliknya)
cili merah 1 batang ( untuk tambah colour je)
telur 2 biji
isi ayam (potong dadu)
ikan bilis
nasi secukupnya
garam & ajinamoto
Cara-cara
hiris bawang besar,bawang putih,cili padi & cili merah dan ketepikan.
panaskan minyak....gorengkan telur,isi ayam dan ikan bilis secara berasingan...setelah itu campurkan
kesemua bahan kedalam nasi putih yang telah dicerai2 kan...
dengan menggunakan minyak yang baru, tumis bahan2 yang telah dihiris (cara no 1) sehingga naik bau...masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
setelah wangi...masukkan nasi putih yang dicampur dengan bahan yang telah digoreng tadi (cara no 2)...
gaul sebati dengan api yang kuat.. #sentiasa gaul supaya nasi dibawah tidak hangus..
biarkan nasi sedikit berasap supaya mendapat tekstur 'garing'....setelah itu,sudah siap dan boleh dihidangkan..
sebagai penambahan rasa..boleh juga dihidangkan dengan nugget atau hotdog dll...
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI