Bahan-bahan ( 4 org makan )
10 - 15 biji pisang emas (bergantung pada saiz pisang)
2 cawan tepung gandum (tambah jika perlu)
3 sudu makan gula perang. Gula pun bergantung pd tahap kemanisan pisang ye.
1 sudu teh garam
3 sudu besar kismis
Cara-cara
Pisang emas di lecek bersama garam & gula hingga hancur
Masukkan kismis gaul sebati
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Pastikan adunan x terlalu keras atau lembik. Cam buat cekodok gak la. Tambah tepung jika perlu ye...susah nak bg sukatan yg betul sbb saiz pisang berbeza.
Then goreng dalam non stick pan. Adunan ni x perlukan air agar terasa kehadiran pisang tu :)...
Kalau ada daun pisang lg sedap bungkus dlm bentuk empat segi dan bakar dlm kuali...nak letak inti kelapa yg di gaul dgn sedikit garam pun boleh...lg power rasanya.
0 comments :
Catat Ulasan
SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI