05 September 2015

resepi ikan patin masak gulai tempoyak



Bahan-bahan ( 4 orang makan )

(a) 4 ketul ikan patin.

(b) Bahan kisar - 3 ulas bawang merah, 15 biji cili api (ikut suka), tempoyak
      3 sudu dan air setangah cawan.

(c) serai 2 batang dititik
(d) gula (bergantung pada rasa tempoyak. Jika terlalu letak la gula).
(e) Garam secukup rasa


Cara-cara

1. Ikan patin di gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Masukkan kedalam periuk ikan patin dan bahan (b) dan (c).
            Gaul sehingga sebati. Perap dalam 5 minit.(Belum diletak diatas
            dapur gas).
3. Letak periuk atas api (api kecil) sehingga ikan patin separuh masak.
4. Masukkan air 2 cawan dan besarkan api. Tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan garam, kunyit dan gula (jika perlu).
6. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SEGALA KOMEN KOMEN DARI AKTIVITI DI SINI ADALAH ATAS TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN ITU SENDIRI DAN KOMEN KOMEN DARI ADMIN HANYALAH BERBENTUK CADANGAN DAN BUKAN HASUTAN....ADA OTAK FIKIR FIKIRKANLAH ATAS PERTIMBANGAN DIRI SENDIRI